söndag 19 augusti 2012

Min bästa blåbärspaj

Jag och K bakade idag en blåbärspaj efter mitt absoluta favoritrecept. Den är krispig och lagom söt. Dessutom går det lika bra att baka äppelpaj med samma recept. Min kära sambo blev förbluffad över hur snabbt man faktiskt kan svänga ihop en paj. Mindre än tio minuter effektiv tid tog det oss att göra pajen, sedan ungefär 25 minuter i ugnen. Det är verkligen inte svårt. Speciellt mycket disk behöver det heller inte bli då man kan välja att blanda smuldegen till pajen i samma kastrull som man smälter smöret i. Disken består då enbart av en kastrull och ett decilitermått. Överkomligt. Den nygräddade pajen tog vi sedan med oss till vår trädgård (läs Stadsparken) där vi liggandes på en filt åt upp nästan halva pajen. 


Det här behöver du för ungefär 6-7 personer:
Till smuldegen:
2 1/2 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör

Till pajfyllningen:
300 gram frysta blåbär
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Till dekoration:
50-100 gram färska blåbär
citronmelissblad

Övrigt:
glass eller vaniljsås


Så här gör du:
Smält smör i en kastrull. Blanda i socker, vetemjöl och bakpulver. Ta fram en pajform. Blanda samman blåbär, socker, vaniljsocker och potatismjöl i pajformen och sprid ut till ett jämt lager. Tag sedan smuldegen och smula över pajfyllningen. Sätt ugnen på 200 grader och låt pajen gärna stå kallt i 20 minuter innan den gräddas. Låt stå ganska högt i ugnen i ungefär 25 minuter. Dekorera med färska blåbär och citronmeliss. Servera med glass eller vaniljsås.




2 kommentarer: