torsdag 29 mars 2012

Istället för tacos - mexikanpaj

I går åt vi någonting här hemma som är en av K's favoriträtter. Den kan liknas vid en upp-och-nedvänd paj, utan äggstanning. Om du gillar vanliga Svensson-tacos kommer du älska den här rätten! Den upp-och-nedvända pajen kallas för mexikanpaj, och är supergod. Anledningen till att jag säger att den är upp-och-ned är för att smuldegen är uppe på pajen och inte under som den annars är. Smuldegen är gjord på grynblandning och vetekross, men också på ost, smör och persilja. När den är gräddad i ugnen blir degen riktigt krispig och god. Den är ett bra komplement till de hårda tacobröden, som man brukar ha till vanliga tacos. Under smuldegen gömmer sig en köttfärsröra som påminner mycket om tacofärs, men som smakar mycker mer. Hör och häpna, den innehåller ingen creme fraiche eller philadelphiaost, som i tacopaj. En klick creme fraiche och tomatsalsa serverar vi vid sidan av den här rätten istället. Och en stor sallad, förstås. Cred ska jag ge till E som varit så vänlig att dela med sig av sin mors recept!




Det här behöver du för ungefär 6 personer:
Till fyllningen:
800 gram blandfärs
1 gul  lök

4 vitlöksklyftor
1/2 burk syltlök
1 dl jordnötter
1 stor röd paprika
2-3 msk mango chutney
2 dl vatten
1 förpackning tacokrydda
pepparmix
spiskummin
paprikakrydda
svartpeppar
salt

Till smuldegen:
200 gram smör
3 dl grynblandning
1 dl vetekross
2 dl vetemjöl
2 dl riven ost
1 förpackning djupfryst persilja
1 tsk salt

Så här gör du:
Bryn färs och hackad gul lök och riven vitlök. Tillsätt alla kryddorna och vattnet. Tillsätt sedan hackad röd paprika, avrunnen syltlök, mango chutney och till sist jordnötterna. Var noga med att inte lägga i jordnötterna för tidigt, då blir de mjuka. Häll köttfärsröran i en ungsform. Knåda en smuldeg av rumsvarmt smör, grynblandning, vetekross, vetemjöl, riven ost, persilja och salt. Smula över köttfärsen. Ställ i mitten av ugnen på 200 grader, ungefär 25-30 minuter. Servera med creme fraiche, tomatsalsa och sallad. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar