onsdag 8 februari 2012

Värmande morotssoppa med ingefära och citron

Hemma på Grönegatan försöker vi äta soppa ungefär en gång i veckan. Om det följs eller inte är en helt annan sak. Men vi har hittat en hel del recept goda soppor den sista tiden. Soppor är inte bara värmande och goda, de är oftast billiga och enkla att göra också. Det passar oss bra! Konstellationen soppa, morötter och ingefära har jag hört, från många oberoende källor, ska vara en supergod kombination. Och så rätt de har haft. Denna soppan blev jag bjuden på senast jag var hemma hos mina kära föräldrar. Receptet är ursprungligen från Sveriges nya landskapsrätter.


Det här behöver du för 5-6 personer:
Till soppan:
  •  1 kg morötter
  •  1 gul lök
  •  4 msk ingefära
  •  1 1/2 liter vatten
  •  1 dl kycklingfond
  •  4 dl vispgrädde
  •  1/2 citron
  •  salt
  •  peppar

Till laxspetten:
  •  grillpinnar i trä
  •  600 gram laxfilé
  •  1 dl mango chutney
  •  salt
  •  peppar

Övrigt:
  • 2 dl matyoghurt
Så här gör du:
Skala och skär morötterna i ca 1 cm tjocka bitar. Skala och hacka löken. Fräs morötter, lök och riven ingefära i 1 msk smör, 3-4 minuter. Häll över i en större kastrull/gryta. Tillsätt vatten och fond. Låt koka under lock i cirka 25 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och saften av en halv citron. Smaka av med salt och peppar. Låta sjuda i ungefär fem minuter. Skär laxen i bitar och trä på spett, salta och peppra. Stek i olja 2-3 minuter. Pensla på mango chutney mot slutet. Servera soppan med en klick matyoghurt och ett laxspett på kanten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar