söndag 11 december 2011

Värmande gryta á la Boeuf bourguignon

Usch, för det tråkiga vädret och snön som aldrig vill komma! Om jag kunde hade jag valt att stanna inne till snön kommer. Det känns som att det inte går en dag utan att det regnar eller är blåsigt. Dagar som dessa vill man bara krypa upp i soffan och ha en massa tända ljus, kurra in sig i varma filtar och mumsa på en god gryta eller soppa. Under gårdagen kokades det långkok. Det blev inte vilken gryta som helst... Det gjordes nämligen Boeuf bourguignon. Och till det hade jag min gode vän Pressad potatis.




Receptet jag brukar göra är ursprungligen från Tasteline.

Detta behöver du för 5-6 personer:
- 1,5 kg nötkött (högrev, ytterlår eller fransyska)
- 2 msk smör&rapsolja
- 3 st morötter
- 2 st gula lökar
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl rött vin
- 2 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk timjan
- 2 st lagerblad
- 3 st vitlöksklyftor
- Ca 20 st steklökar
- 400 gram champinjoner (helst små)
- 2 paket bacon

- Salt och peppar

Såhär gör du:
Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt. Häll på vin och buljongtärningar och vatten så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 2 timmar (gärna mer). Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt (steker du det för länge förlorar du den rökta smaken av dem när du väg lägger dem i grytan). Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med helt vanlig kokt potatis eller om du vill...Pressad potatis. Servera också med en klick gelé.



Mustigare gryta får man leta efter!

3 kommentarer:

  1. Går det lika bra att ta grönsaksbuljong? / Johanna Berg

    SvaraRadera
  2. Jag lovar att grytan är ett säkert kort! :)Det fungerar nog lika bra med grönsaksbuljong Johanna. Kram!

    SvaraRadera